Tuż przed rozpoczęciem wakacji warszawska scena kulinarna nieco zwalnia, więc wybrałem dla Was cztery wyjątkowe wydarzenia, z których jedno odbędzie się nieco dalej od Warszawy, ale wciąż na Mazowszu. Co znajdziemy w menu? Streetfood, polsko-włosko-litewskie wariacje w zamkowym anturażu, paellową fiestę i roślinne śniadania.

Oto wydarzenia kulinarne w Warszawie (i okolicy), które odbędą się w dniach 25-30 czerwca br.

XIII Gocławski Festiwal Streetfoodu

Od piątku nad gocławskim Balatonem spotkamy foodtrucki z całego świata, serwujące dania inspirowane regionalnymi tradycjami. Będą też konkusy z nagrodami, strefy chillout, dmuchańce dla dzieci imuzyka na żywo. Atrakcją specjalną poza-kulinarną będzie Eksplozja Kolorów – barwna chmura kolorowych pyłów wyrzucanych przez uczestników, tworząca scenerię dla zdjęć burgerów i innych streetfoodowych dań.

Data: Start 28 czerwca, przez cały weekend
Miejsce: Park nad Balatonem, Gocław, Praga Południe

W Zamkowej Kuchni na Szlaku Książąt Mazowieckich

Sobota to dzień, który można spędzić w zamkowej atmosferze. Zamek w Liwie jest nieco ponad godzinę jazdy z Warszawy na wschód drogą A2. Festiwal "W Zamkowej Kuchni na Szlaku Książąt Mazowieckich" to okazja do poznania tradycji kuchni polskiej, włoskiej i litewskiej. Goście będą mogli degustować regionalne potrawy, uczestniczyć w pokazach i conieco kupić do domu. Co więcej - festiwal ma podbudowę teoretyczną, bo kuratorem wydarzenia jest mediewista, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, a specjalnymi gośćmi – eksperci od kuchni litewskiej Rimvydas Laužikas i Anželika Laužikienė, włoskiej Paweł Bravo oraz polskiej Bogdan Gałązka.

Data: 30 czerwca, 11:00 - 18:00
Miejsce: Zamek w Liwie

Weekendy na Koszykach: paella i roślinne śniadania

W Hali Koszyki w wakacyjne weekendy czekają na nas pokazy i degustacje paelli oraz roślinne śniadania. W sobotnie popołudnia restauracja Sobremesa zaprasza na live cooking i degustację jednej z trzech rodzajów paelli: z mięsem, z owocami morza oraz mieszanej.

Rozkład godzinowy:
17:00 - Live cooking
18:30 - Degustacja

W niedzielne poranki Food And Mood Space oferuje warsztaty "Roślinne i inne...". To cykl spotkań, podczas których uczestnicy przygotują roślinne brunche pod okiem ekspertów. W najbliższą niedzielę w menu znajdą się:

Sałatka z jarmużem, pomarańczami i orzechami włoskimi
Curry z ciecierzycy z ryżem
Ciasto marchewkowe z orzechami i rodzynkami

Data: Niedziela, 11:00
Miejsce: Hala Koszyki, Food And Mood Space (antresola poziom +1)

Wstęp płatny: 150 zł (dla rodzica z dzieckiem do lat 13) lub 100 zł (dla osoby dorosłej)