Pierwszy tydzień warszawskiego lata w kulinariach (1-7 lipca 2024) przynosi nam 3 ciekawe wydarzenia: degustację zagryzek, dyskusję o historii jedzenia i kuchni polskiej i weekendowy spacer z kawą odkrywający tajemnice i ciekawostki związane z ulicą Nowy Świat.

Festiwal Zagrychy

Festiwal Zagrychy w Ave Pegaz to impreza dla miłośników tradycyjnych polskich zakąsek w wersji retro. W menu festiwalowym znajdziemy:

  • Kiełbasy do wyboru – wędzoną, wiejską, białą;
  • Śledzia w śmietanie – klasyczną zakąskę polskiej kuchni;
  • Pajdę chleba ze słoniną – tradycyjny przysmak obecnie nieco mniej popularny, ale przez lata stanowiący podstawę zagryzkowego zestawu.

Menu może być bezalkoholowe lub z dodatkiem alkoholi.

Data: do 10 lipca
Miejsce: Ave Pegaz, Plac Piłsudskiego 9
Wstęp: od 89 zł za zestaw
Piątek: Dyskusja “Kuchnia od kuchni” w Pokoju na Lato

To pierwsze spotkanie planowane na te wakacje, podczas których Natalia Metrak-Ruda, kulturoznawczyni i autorka książki o historii wegetarianizmu, prowadząca profil i bloga Przeszłość od Kuchni, będzie rozmawiać z zaproszonymi ekspertami o jedzeniu.

Na spotkaniach omawiane będą tematy związane z kuchnią polską – zarówno historyczną i jak i obecnie stereotypowo uznawaną za polską. Wśród tematów pojawią się m. in. zdrowe gotowanie w nurcie less i zero waste, czyli zwracające uwagę na składniki lokalne, sezonowe i świeże, o łączeniu kultur kulinarnych i tradycjach polskich i zagranicznych łączących ludzi przy stole.

Spotkanie pierwsze: SCHABOWY, CZYLI OPOWIEŚĆ O KUCHNI (NIE)POLSKIEJ

Podczas tego spotkania ekspertami będą:

  • Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalista, specjalistka turystyki i dyplomacji kulinarnej, kierowniczka Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Jest autorką wielu książek o kulturach kulinarnych i zdobywczynią prestiżowych nagród, takich jak Gourmand World Cookbook Awards. Prowadzi kursy, szkolenia oraz wykłady, promując kuchnię polską na całym świecie.
  • Maciej Nowicki – szef kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, gdzie współtworzy program edukacyjno-badawczy "Ogród-Kuchnia-Stół" poświęcony kuchni polskiej. Zafascynowany historią kulinarną, rekonstruuje przepisy z XVI-XX wieku. Jego praca została doceniona prestiżową nagrodą Europa Nostra 2019 oraz tytułem Szefa Kuchni Tradycyjnej 2019 Gault&Millau Polska.

Podczas spotkania w piątek 5 lipca tematami będą: czym naprawdę jest kuchnia polska i jak ją obecnie interpretujemy. Będzie o pochodzeniu schabowego, pierogów oraz zapomnianych potraw, takich jak kapłony i szczeżuje. Następne spotkania to:

  • 19 lipca: "MAKE LESS AND ZERO WASTE GREAT AGAIN" – o zdrowym gotowaniu i minimalizacji odpadów.
  • 9 sierpnia: "WŁOCHY CZY WIETNAM, CZYLI KULINARNE STARCIE ULUBIONYCH SMAKÓW POLAKÓW" – o łączeniu kultur kulinarnych.

Data: 5 lipca 2024, 18:30 - 21:30
Miejsce: Pokój na lato, Towarowa 25
Wstęp: wolny.

Niedziela: Warszawa: #zKawąPoWarszawie - Anegdoty Nowego Światu

Niedzielny spacer z kawą i z przewodnikiem z serii spotkań organizowanych przez markę Green Caffè Nero okazja, aby poznać anegdoty związane z Nowym Światem. Organizatorzy zapowiadają, że podczas tego spaceru uczestnicy dowiedzą się m.in. o:

  • świętych imionach wzywanych przez partyjnych aparatczyków w nagłej potrzebie,
  • obawach amerykańskiego ambasadora Stetsona przed zabraniem swojego portretu namalowanego w Warszawie do USA,
  • dziwnych zachowaniach autora Słownika Warszawskiego,
  • awanturach w sklepach muzycznych oraz codziennych obyczajach w Klubie Myśliwskim.

Data: 7 lipca, 10:30 - 14:00
Miejsce: Green Caffè Nero, Krakowskie Przedmieście 20/22
Wstęp: wolny

O innych wydarzeniach kulinarnych możecie dowiedzieć się z bezpłątnego kalendarza pod adresem http://wydarzeniakulinarne.pl lub posłuchać audycji Bistro w Radio357 w soboty o 8:00, w której zapowiadam wydarzenia kulinarne w całej Polsce.