Przy ul. Targowej powstała nowa miejska pracownia kulinarna – CookLab, która oferuje mieszkańcom bezpłatne warsztaty kulinarne. To miejsce, gdzie dzieci, młodzież i dorośli będą mogli nie tylko rozwijać swoje pasje kulinarne, ale także uczyć się o zdrowym odżywianiu i kuchni zero waste.

- Do dyspozycji mieszkańców oddajemy miejsce, w którym dzieci, młodzież i dorośli będą mogli bezpłatnie brać udział w warsztatach kulinarnych i zdobywać wiedzę na temat zdrowego odżywiania. Panuje tu wspaniała atmosfera i pachnie wypiekami. Serdecznie zapraszam – powiedział Rafał Trzaskowski, prezydent m.st. Warszawy, podczas wizyty w CookLabie.

CookLab zajmuje prawie 400 metrów kwadratowych powierzchni, na której powstały cztery w pełni wyposażone sale warsztatowe. Trzy z nich będą przeznaczone dla dzieci, młodzieży i dorosłych, a czwórta dedykowana jest profesjonalnym kucharzom i kucharkom pracującym w miejskich placówkach, takich jak żłobki, szkoły czy placówki gastronomiczne. W tej przestrzeni będą również organizowane szkolenia dla uczniów szkół gastronomicznych.

Program CookLabu obejmuje różnorodne warsztaty tematyczne, takie jak kuchnia sezonowa, zdrowe odżywianie, zero waste, a także smaki warszawskiej Pragi. Zaplanowano również okolicznościowe zajęcia związane z różnymi świętami i wydarzeniami.

Pracownia kulinarna CookLab to nie tylko studio kulinarne, ale także przestrzeń twórcza, w której dzieci i dorośli, całe rodziny, mogą odkrywać nowe pasje, spędzać kreatywnie czas i próbować swoich sił w gotowaniu pod okiem doświadczonego instruktora. Stanowi więc doskonałą okazję, by mieszkańcy Pragi-Północ rozwijali swoje umiejętności kulinarne w przyjaznej atmosferze, zdobywając wiedzę, która może wpłynąć na poprawę jakości ich życia oraz zdrowia.